Patellaluxatie naar mediaal/lateraal
De knieschijf (patella) is een ovaal stukje bot in de kniepees, die begint met een uitloper van de dijbeenspier naar de peesaanhechting van het onderbeen. Gelegen aan de voorzijde van de knie en “loopt” in de trochlea, een diepe geul om deze patella op de plaats te houden. Soms is door erfelijkheid en/of trauma de knieschijf te luxeren. Dit meestal naar mediaal, bij kleine rassen als de Poedel, Chihuahua, Terriërs soms bij grotere rassen zoals o.a. de Amerikaanse Stafford, Boerboel. Soms luxeert, verplaatst de knieschijf zich naar buiten (lateraal) zoals bij de Flatcoated Retriever.
De röntgenfoto links toont dat de patella op de juiste plek ligt. Vergelijk dit met de foto rechts, waar de patella aan de buitenzijde van de geul ligt (luxatie naar lateraal).
Habituele- of stationaire patellaluxatie
- Soms luxeert de knieschijf af en toe (habituele luxatie). De knieschijf luxeert soms spontaan of na druk op de knieschijf. Dit is pijnlijk en leidt tot kraakbeenslijtage van de knieschijf en de glijbeenvlakte van de trochlea.
- Soms luxeert de knieschijf permanent (permanente of stationaire patella luxatie). Dit leidt tot verkromming van de achterbenen en een afwijkende O-benige gang.
Behandeling
- Bij aanvang van de klachten kan men met oefeningen (rechtlijnige beweging), in combinatie met spierversterkers en opbouwstoffen, de klachten trachten weg te werken.
- Operatie
- Na trauma (verscheuring van dwarsligament) hechten van deze gescheurde band.
- Transplantatie van de crista tibialis:
De aanhechting van de knieschijfpees (lig.rectum patella) wordt inclusief een stukje bot van het scheenbeen “gehakt” en verplaatst exact onder de inmiddels uitgediepte trochlea. Dit vereist een exact timmermansoog van de chirurg maar geeft zeer goede voorspelbare resultaten.
Screenend patella-onderzoek
Patella-luxatie is een afwijking die meestal een erfelijke achtergrond heeft. Bij enkele rassen is bij veertig tot zestig procent van de honden (van dat ras) een vorm van patella-luxatie vast te stellen. Omdat een patella-luxatie een invaliderende afwijking is, hebben veel rasverenigingen inmiddels besloten om de plaats van de patella van honden (fokdieren en hun nakomelingen) te laten controleren, en op grond van de uitslag fokmaatregelen te nemen.
Als de patella niet permanent buiten de geul ligt, moet de hond worden onderzocht om patella-luxatie uit te sluiten. Dit kan niet op een röntgenfoto onderzocht worden (zoals bij HD en ED). De screening naar patellaluxatie mag worden uitgevoerd door erkende specialisten in de Orthopedie van Gezelschapsdieren. In onze praktijk voeren wij éénmaal per week deze patella-onderzoeken uit, tijdens de ‘Meetingpoint’ dagen (meestal op de donderdag). Klik hier voor meer informatie over het ‘officieel patella onderzoek’. U kunt hiervoor een afspraak maken via 030 200 68 90.
Veelal combineren eigenaren dit met een officieel HD onderzoek. We zien u graag bij ons terug.