Hernia van de tussenwervelschijf - Hernia nuclei pulposi
- Teckelverlamming, extreme halspijnlijkheid ten gevolge van hernia in de hals.
- Verlamming (paresae/paralyse) van de achterpoten ten gevolge van hernia in de rug.
- Pijn in onderrug ten gevolge van hernia in de onderrug.
Bij een hernia van de tussenwervelschijf barst de tussenwervelschijf en drukt de inhoud hiervan (papperig of verkalkt) tegen het er bovengelegen ruggenmerg aan. Afhankelijk van de kracht en aard van de inhoud (papperig of verkalkt) van die tussenwervelschijf word de schade aan het ruggenmerg en daarmee de klachten bepaald: pijnlijk (bij druk van de tussenwervelschijf tegen ruggenmerg), gedeeltelijke- of algehele verlamming.
Röntgenfoto van een hondje met verlamde achterhand (achterpoten). De pijlen wijzen een ernstige verkalking van de tussenwervelschijven aan. De oorzaak van de verlamming is de wervel tussen de twee witte pijlen in, een vernauwde tussenwervelschijf. |
Hernia in rug
Zeer vaak zit de hernia van de tussenwervelschijf op de overgang van thoracale/lumbale wervels. Halverwege de spanboog van de wervelkolom, zie de röntgenfoto hierboven. Soms in het lendengebied en heel soms op de overgang van lende (heiligbeen) of lumbosacrale overgang. Onderaan deze pagina leest u meer over problemen in de lage rug, het Cauda Equina Syndroom, O.C.D van het heiligbeen en de operatiemethode (benadering van boven-zijkant).
Neurologisch onderzoek en succesvol behandelingsprotocol
- Klinisch onderzoek, reflexen, spiertonus etc.
- Röntgenologisch- en zo nodig aanvullend contrastonderzoek (myelogram).
- Medicamenteuze of zo nodig operatieve behandeling (fenestratie, ventrale/laterale/dorsale decompressie). Het succes van deze operatie wordt bepaald door de exacte plaatsbepaling van de hernia door middel van een myelogram.
Hernia in de halswervelkolom
Behandeling hernia
- Medicamenteus
Onmiddellijk hoge dosering (pijnstillende) sterke ontstekingsremmers. - Operatie hernia
Bij onvoldoende resultaat van de medicamenteuze behandeling en/of dreigende verlamming altijd een myelogram maken om te zien of de hond kan en/of geopereerd moet worden. Een myelogram is een röntgenonderzoek van de wervelkolom waarbij contraststof via een ruggenprik tussen de eerste en tweede wervel rondom het ruggenmerg wordt gespoten om zichtbaar te maken op welke plaats en hoe erg de druk op het ruggenmerg is. Dit myelogram geeft aan op welke plaats, tussen welke wervels, links/recht/midden/onder en op welke manier de hernia geopereerd moet worden.